Genootschap Beeldende Kunst Oss

©
GBKO 2015-2022

Inleiding over de portretkunst door Henk Ruurda.  Verslag van de lezing door Juul van de Kolk

‘Wat een portret’ begint Henk zijn inleiding voor ons genootschap. Hij gooit ons meteen in het diepe. Je verzuipt bijna. Je ziet Mona Lisa, de lachende jongen van Frans Hals en een supermodern ‘gekweld’ portret van Jenny Saville. Henk begon met te zeggen ‘de portretkunst is al heel oud’. In de Middeleeuwen lieten vorsten zich afbeelden etc. Je verwacht een stuk cultuurgeschiedenis.
Nee, Henk wil het hebben over de portretkunst. En dan liefst meteen actueel. Zo gauw mogelijk een RuuR aan de muur. Henk flitst terug naar het zelfportret van Vincent van Gogh. Hij laat zien waar het om gaat bij een portret. Hij schetst de spanning tussen opdrachtgever en kunstenaar. Hij belandt onmiddellijk weer bij een actueel topstuk, een voluptueus lichaamsportret van Saville.
Henk komt weer terug bij de portretkunst en bezint zich op motivatie en verschijningsvormen. Daarna neemt hij ons mee naar musea en verzamelingen en laat ons uitgebreid de cultuurgeschiedenis van het portret zien. We zien tenslotte Louis van Gaal en Poetin tot in hun tenen uitgetekend in hun portret door Siegfried Woldhek.
En ja, daar is ie, mooi aansluitend op al dit oergeweld, de RuuR aan de muur, het portret van Herman Klitsie. Henk dank je wel voor je mooie inleiding. Eigenlijk moet je de presentatie bekijken om de inleiding goed tot je te laten doordringen. Juul van de Kolk
Herman Klitsie, werk van Henk Ruurda
Terug naar de archiefkast Terug naar de archiefkast Terug naar de archiefkast