Genootschap Beeldende Kunst Oss

©
GBKO 2015-2022
Terug naar archief 2015 Terug naar archief 2015 Terug naar archief 2015

Kunstgenootschap exposeert voor het eerst zonder oprichter

www.nieuwsblad-de Sleutel woensdag 21 januari 2015 · 13
Het Genootschap voor Beeldende Kunst Oss bestaat 54 jaar. Bij de opening van de nieuwe expositie was onlangs ook erevoorzitter en oprichter Theo van der Steen aanwezig. Omdat hij dit jaar voor het eerst geen eigen werk kan laten zien, bezochten wij hem thuis.
door Henk Ruurda
Oss - Zijn gezondheid laat het niet toe om lang aan een schilderij te werken. Dat is wel eens anders geweest; een deel van het indrukwekkende oeuvre van Van der Steen hangt her en der in de woning. Stuk voor stuk prachtige, minutieus in olieverf geschilderde beelden van bestaande en soms ook inmiddels verdwenen plekken in Oss, Ravenstein en de kerkdorpen. Van der Steen neemt me mee naar zijn woonkamer annex atelier, naar een schilderij met daarop Slagerij Kemps en een stadspomp, recht tegenover de hoofdingang van de Grote Kerk. “Met dit werk won ik ooit een prijs. Het heet Osse Missers en zo heb ik een aantal miskleunen van de Gemeente Oss weergegeven. Prachtige gebouwen, allemaal verdwenen. Zoals de Koekfabriek aan de Molenstraat, het Hervormde kerkje op de plek waar nu V&D staat en het Gemeentehuis op de Heuvel. “Doodzonde....
‘Osse missers’ tonen wat er  aan moois is verdwenen
Strijdvaardig laat Van der Steen me dan andere werken van zijn hand zien, allemaal met meesterhand vervaardigd, in olieverf, prachtig afgewerkt. Bouwvallen kunnen ook hartstikke mooi zijn: “Dit huis schilderde ik toen het op instorten stond, net als de panden eromheen. Nu is alles deskundig gerestaureerd en is het bepalend voor het aanzicht van Ravenstein.” Zelfs op zijn overdekte balkon hangen schilderijen: “Dit stilleven is mijn allereerste werk. Ik had in die tijd nog geen echt schilderslinnen maar jute en dat ging ook lekker.” Op de ezel in de kamer staat een breed doek met daarop een Zuid-Frans landschap, met pijnbomen en een weids uitzicht over zee. ‘Ik had zo’n afbeelding al eens gemaakt voor mijn vriendin. Mijn dochter vond het zo mooi, dat ik er voor haar ook een maak.” Van der Steen is een geboren verteller: ‘’ Ik stond aan de wieg van het genootschap, de eerste bijeenkomst was in de Korenbeurs. Philipsdirecteur Verwoerd vroegen we als eerste voorzitter, vanwege zijn geweldige spreek en vergadertechniek. We tekenden en schilderden op de zolder van het jan Cunencentrum.”
Van der Steen is nog steeds trots op ‘zijn’ genootschap. “Elke eerste maandag van de maand vergaderen we en bespreken we met elkaar ons nieuwste werk. En we hebben elk jaar een expositie. Dat is toch geweldig?! Een traditie van 54 jaar!”
Theo van der Steen kan honderduit vertellen. Over zijn werk, zijn leven, de geschiedenis van Oss én ‘zijn’ kunstgenootschap.
Expositie Genootschap Beeldende Kunst Oss In het Oude Raadhuis in Ravenstein opende wethouder Frank den Brok zaterdag 10 januari de nieuwe expositie van het Genootschap Beeldende Kunst Oss. 43 Leden tonen hun nieuwste werk. De expositie duurt tot en met zondag 29 maart en is elke zaterdag en zondag open van 12.00 tot 16.00 uur, behalve in carnavalsweekeinde.